Keskitysleirit

uetausta

Kokoan tälle alasivulle kuvia ja lyhyitä esittelytekstejä käymistäni museoiduista keskitys- ja kuolemanleireistä. Linkkejä, videoita ja muita lähteitä lisätietoa varten löytyy kunkin leirin esittelytekstin jälkeen. Allaolevassa kuvassa on vierailemieni museoitujen leirien maantieteelliset sijainnit.

 

AUSCHWITZ – BIRKENAU – MONOWITZ

toukokuu 1940 – 27.1.1945

Anus mundi – maailman persereikä.

Auschwitz on nykyään varmasti tunnetuin keskitysleiri. Leiri on muodostunut holokaustin/shoahin symboliksi varmasti monesta syystä. Yhtenä syynä on varmaan leiriltä selvinneiden määrä (vrt. muut kuolemanleirit), leiriltä selvisi useita vankeja (varovainen arvio n. 233 000, joista osa menehtyi ennen sodan päättymistä muilla leireillä ja kuolemanmarssien aikana). Toiseksi leiri on suhteellisen hyvin säilynyt (vrt. muut kuolemanleirit), natsit eivät ehtineet tuhota sitä ennen puna-armeijan saapumista. Kolmanneksi leiristä muodostui sodan loppua kohden suurin tuhoamiskeskus (varovainen arvio vähintään 1,1 miljoonaa uhria). On kuitenkin hyvä muistaa suurimman osan kansanmurhan uhreista kuolleen muualla kuin Auschwitzissa, eli ghetoissa ympäri Eurooppaa sairauksiin ja aliravitsemukseen, einsatzgruppejen ampumana ennen kaasutusten aloittamista ja muissa keskitys- ja kuolemanleireissä.
Auschwitz ei ollut yksi leiri, vaan usean kymmenen leirin verkosto. Näistä leireistä kuuluisimmat ovat Auschwitz I (pääleiri), Auschwitz II (Birkenau), Auschwitz III (Monowitz). Näistä pääleiri oli paikka josta Auschwitz sai alkunsa ja siellä majoitettiin orjatyöläisiä, tehtiin ihmiskokeita, siellä sijaitsi pelätty leirin vankila (Block 11) ja krematorio I. Birkenau oli leireistä kooltaan suurin ja se muodostui varsinaiseksi tuhoamiskeskukseksi (pieni punainen ja pieni valkoinen talo sijaitsivat vieressä ja neljä krematoriota II-V sijaitsivat Birkenaussa). Monowitz rakennettiin orjatyöläisten leiriksi Buna Werken ja IG Farbenin läheisyyteen, jotta vankien matkaa teollisuuskeskukseen saatiin lyhenettyä. Useissa lähteissä mainitaan Monowitzin olevan täysin tuhottu, mutta se ei pidä paikkaansa (ks. kuvat). Lisäksi leirien ympäristössä on olemassa vielä paljon sodan aikana käytettyjä rakennuksia.
Historian kannalta on merkittävää että valtaosa leirillä murhatuista ja vangituista eivät saapuneet leirille Birkenaun “portin” kautta junissa, tämä ns. uusi juutalaisramppi otettiin käyttöön toukokuussa 1944 Unkarin juutalaisten tuhoamista varten. Vanhan juutalaisrampin, käytössä 1942 – toukokuu 1944 tarkasta paikasta on epäselvyyttä, mutta se sijaitsi pääleirin ja Birkenaun välissä. Symbolinen ramppi on rakennettu 2005 ja se on joka tapauksessa lähellä alkuperäistä paikkaa. Epäselvyyden takia olen lisännyt vanhan rampin alueesta paljon kuvia.

Museon kotisivu: http://auschwitz.org/en/

Auschwitzista on olemassa todella paljon kirjallisuutta, olen listannut tähän muutamia mielestäni parhaimmasta päästä:

 • Borowski, Tadeusz: This Way for the Gas, Ladies and Gentlemen
 • Bruchfeld, Stephane ja Levine, Paul A.: Kertokaa siitä lapsillenne
 • Frankl, Viktor E.: Man´s Search For Meaning
 • Hoess, Rudolf: Commandant of Auschwitz
 • Kielar, Wieslaw: Anus Mundi – Auschwitzin vanki n:o 290
 • Levi, Primo: The Drowned And The Saved
 • Levi, Primo: If This Is Man – The Truce
 • Nyiszli, Miklos: I Was Doctor Mengele´s Assistant
 • Rees, Laurence: Auschwitz – The Nazis & The “Final Solution”
 • Steinbacher, Sybille: Auschwitz A History
 • Useita kirjoittajia (Chech, Iwasko, Jaroscz, Kubica jne…): Auschwitz – Nazi Death Camp
 • Vrba, Rudolf: I Cannot Forgive
 • Wiesel, Elie: Night
Auschwitz - Birkenau - Monowitz
Auschwitz II - Birkenau
Auschwitz II - Birkenau
« 1 of 43 »

 

BELZEC

17.3.1942 – kesäkuu 1943 (joukkomurha lopetettiin joulukuussa 1942)

Belzec oli Aktion Reinhardin ensimmäinen toiminnan aloittanut leiri ja siten ensimmäinen leiri, jossa juutalaisten joukkotuhoa suoritettiin varsinaisissa kaasukammioissa. Leiri oli käytössä aika lyhyen ajan, mutta siellä murhattiin vähintään 434 000 juutalaista. Leiristä on hyvin vähän tietoa. Yhtenä syynä tähän on leiriltä elossa selvinneiden määrä. Useiden lähteiden mukaan leiriltä karkasi seitsemän ihmistä, joista vain kaksi jäi sodasta eloon. Näistäkin toinen kuoli pian sodan jälkeen , mutta toinen (Rudolf Reder) kirjoitti kokemuksistaan lyhyen kirjan.

Leirimuseo on hiljainen paikka ja sen pieni koko on häkellyttävä suhteutettuna murhattujen uhrien lukumäärään. Leirin toiminnasta on hieman todisteita jäljellä murhattaville jaetuista numerolaatoista entisen komendantin asuntoon leirin läheisyydessä.

Mueson kotisivut: http://www.belzec.eu/en

Kirjallisuutta:

 • Arad, Yitzhak: Belzec, Sobibor, Treblinka The Operation Reinhard Death Camps
 • Englund, Peter: Kiertokäynnillä labrassa (kirjassa Kirjeitä nollapisteestä s. 143-196)
 • Reder, Rudolf: Belzec
Belzec
sodanaikainen kyltti
sodanaikainen kyltti
« 2 of 14 »

 

 

TREBLINKA

23.7.1942 – 19.10.1943

Treblinka (I) oli alunperin syrjäinen keskitysleiri (n. sata kilometriä Varsovasta koilliseen), jolla vangit työskentelivät lähinnä läheisellä louhoksella. Operaatio Reinhardin aikana alkuperäisen leirin läheisyyteen (n. 3 km päähän) pystytettiin vielä kaksi leiriä (Treblinka II ja III), jotka olivat kiinteässä yhteydessä toisiinsa, mutta joiden vangit eivät olleet kontaktissa toisiinsa. Treblinka II ja III muodostivat tuhoamisleirin ja murhattujen määrän kannalta pahimman operaatio Reinhardissa. Ykkösleirin vangeista (n. 20 000) kuoli noin puolet. Kakkosen ja varsinkin kolmosen, jolla sijaitsi pakokaasulla toimineet kaasukammiot, alueilla murhattiin arviolta 750 000 – 900 000 ihmistä. Alueelle on pystytetty tuhansia kiviä, jotka symboloivat paikkoja joista murhattuja leirille tuotiin. Suuri osa murhatuista tuli Varsovan ghetosta, jonka muistoksi on pystytetty suurin alueen kivistä. Kuolemanleireistä ei ole mitään jäljellä, mutta ykkösleiristä on jäljellä kaivosalue ja jonkin verran rakennusten jäänteitä.

Shoahin historian kannalta on surullista se että Treblinka on jäänyt jotenkin unholaan, varmasti osaltaan koska se hävitettiin niin perusteellisesti, kuten muutkin Reinhardin suurimmat keskukset Belzec ja Sobibor. Toisaalta paikan syrjäisyys ja rauhallisuus henkii kunnianosoitusta uhreille ja velvoittaa hiljentymään. Miksi ja miten ihmiset ovat voineet syyllistyä tällaiseen hirmutekoon ja minkälainen velvoittava moraalinen vastuu meillä kaikilla on estää tällaista tapahtumasta koskaan enää?

Animaatio Treblinkan kuolemanleiristä

Tietoa leiristä: Yad Vashem .pdf

Kirjallisuutta:

 • Arad, Yitzhak: Belzec, Sobibor, Treblinka The Operation Reinhard Death Camps
 • Englund, Peter: Kiertokäynnillä labrassa (kirjassa Kirjeitä nollapisteestä s. 143-196)
 • Rajchman, Chil: Treblinkan viimeinen juutalainen
 • Sereny, Gitta: Into That Darkness – From Mercy Killing to Mass Murder
Treblinka
Symbolinen rata leirin sisälle
Symbolinen rata leirin sisälle
« 1 of 17 »

 

MAJDANEK

 

Kirjallisuutta:

 • Siwek-Ciupak, Beata: Majdanek – A Historical Outline
 • Wisnioch, Maria: Majdanek – A Guide to the Historical Buildings

 

Majdanek
Mausoleumi, sisällä murhattujen tuhkaa
Mausoleumi, sisällä murhattujen tuhkaa
« 1 of 20 »

 

DACHAU

 

Dachau
Dachau
Dachau
« 1 of 9 »

 

SACHSENHAUSEN

 

Sachsenhausen
Sachsenhausen (10)
Sachsenhausen (10)
« 1 of 11 »

 

BUCHENWALD

 

Buchenwald
Buchenwald
Buchenwald
« 1 of 9 »

 

THERESIENSTADT

 

Theresienstadt
Theresienstadt (2)
Theresienstadt (2)
« 1 of 13 »

 

MAUTHAUSEN

 

Mauthausen
Mauthausen (3)
Mauthausen (3)
« 1 of 10 »

 

 

EBENSEE

18.11.1943 – 6.5.1945

Ebensee oli Mauthausenin alaleiri Itävallassa. Sen tarkoitus oli toimia osana aseteollisuutta. Leirillä menehtyi arviolta noin 20 000 ihmistä. Ebenseen leiristä ei ole paljoa jäljellä nykyään.

Lisätietoa leiristä: Jewish Virtual Library

Ebensee
Leirin portti
Leirin portti
« 1 of 6 »

 

 

RAVENSBRÜCK

 

Ravensbrück
Ravensbrüg
Ravensbrüg
« 2 of 8 »

 

NEUENGAMME

 

Neuengamme
Neuengamme (6)
Neuengamme (6)
« 1 of 6 »

 

FLOSSENBÜRG

 

Flossenbürg
Flossenbürg
Flossenbürg
« 1 of 6 »

 

STUTTHOF

 

Stutthof
Stutthof (2)
Stutthof (2)
« 1 of 6 »

 

NORDHAUSEN (DORA – MITTELBAU)

 

Nordhausen (Dora - Mittelbau)
Nordhausen (10)
Nordhausen (10)
« 1 of 10 »

 

BREENDONK

 

Breendonk
Breendonk (5)
Breendonk (5)
« 1 of 12 »

 

KAMP VUGHT

 

Kamp Vught
Kamp Vught 7.7.2007 (9)
Kamp Vught 7.7.2007 (9)
« 1 of 3 »

Comments are closed.