Kolmas valtakunta

Untitled-1

Kolmannen valtakunnan raunioilla

Toinen maailmansota oli 1900-luvun verisin sota, todellinen inhimillinen katastrofi. Sodan uhrien tarkkaa määrää on mahdotonta tietää, mutta yleensä arviot liikkuvan noin 50- ja 60-miljoonan maisemissa. Miten näin totaalisen epäinhimillinen tapahtuma oli mahdollinen vain niin vähän aikaa sitten? Miten toisen maailmansodan historia näkyy edelleen Euroopassa jäänteinä, raunioina, hautausmaina, hylättyinä bunkkereina, maanalaisina tunneliverkostoina tai museoituina paikkoina? Olen kierrellyt ympäri Eurooppa näiden kysymysten saattelemana jo jonkin aikaa. Olen koonnut tälle sivulle ottamiani kuvia eri paikoista ja olen koostanut niistä aikajana ja kartan havainnollistaakseni paikkoja ja tapahtumia. Toinen maailmasota ja siihen johtaneet syyt oli niin laaja tapahtumaketju ettei ole mahdollista dokumentoida sen jäänteitä mitenkään tyhjentävästi. Sivuni ovat siis tässä suhteessa varsin vajaavaiset.

Huom. tämän välilehden/sivuston teko on kesken. Tekstit ovat vielä aivan vaiheessa, mutta pyrin päivittämään niitä aina tilaisuuden tullen.

Saksa

Saksa
München ja lähialueita

Münchenia voi kuvailla kansallissosialismin pääkaupunki. NSDAP perustettin Münchenissä ja siellä Hitler ja kumppanit muotoilivat pitkälti puolueen politiikan. Münchenissä järjestettiin myös esimerkiksi oluttupavallankaappaus ja paljon katutappeluja kommunistien kanssa puolueen alkuaikoina.

Nürnberg

Nürnberg oli natseille tärkeä paikka. Siellä pidettiin kerran vuodessa propagandalla täytetty puoluekokous. Esimerkiksi Albert Speerin suunnittelema Lichtdom toteutettiin vuoden 1936 puoluekokouksessa. Nürnberg on erityisen kuuluisa vuonna 1935 säädetyistä Nürnbergin laeista, joiden seuraksena rotujen jaottelua tuli "laillista". Rasismista ja vainoista tehtiin valtion politiikkaa.

Berchtesgaden ja Obersalzberg

Berchtesgaden ja läheinen Obersalzberg muotoutuivat Natsien lempipaikaksi. Varsinkin Obersalzbergiin muutti kaikkein merkittävimmät puolueen johtohenkilöt. Hitler innostui paikasta jo aikaisessa vaiheessa ja esimerkiksi Taisteluni toinen osa kirjoitettiin täällä.

Muut maat

Muut maat-2

Comments are closed.